Opinió

Noves eines per fer front a la crisi energètica

Aquesta tardor s’han fet públiques dues iniciatives molt potents que feia anys que estàvem treballant per accelerar la transició energètica

Comunitat energètica al polígon de Bufalvent
Comunitat energètica al polígon de Bufalvent

La primera és la creació d’una energètica pública, dins l’empara d’Aigües de Manresa. Aquest octubre s’han instal·lat les primeres plaques solars, a la seu d’Aigües, a la Plana de l’Om. Ara, l’empresa pública podrà fer estudis, executar i mantenir instal·lacions d’energies renovables en equipaments públics i per a iniciatives público-privades. Amb això, tenim feina per anys, però el projecte té voluntat de créixer i arribar a altres municipis i a particulars.

La segona iniciativa és la constitució de la primera comunitat energètica empresarial de l’Estat, Manresa Il·lumina, una cooperativa que arrenca amb 31 empreses del polígon de Bufalvent i que vol créixer a tots els polígons de Manresa, per tal de generar, compartir i consumir energia renovable a un preu raonable, fet que millora la competitivitat de les empreses i n’assegura la viabilitat. Com a Ajuntament, vam sembrar la llavor, gestant la idea i obtenint subvencions per estudiar i assessorar la creació de la comunitat energètica. I l’Associació d’Empresaris de Bufalvent ha fet néixer aquesta llavor, que creixerà i donarà tants bon fruits! És un fet ben singular, l’enveja de molts municipis on les empreses dels seus polígons ni tan sols estan associades.

Amb aquestes eines, lluitem decididament contra el canvi climàtic i posem el bé comú per davant dels interessos depredadors de l’oligopoli energètic espanyol.

Pol Huguet Estrada

Regidor de Ciutat Verda