Opinió

La píndola cultural

Aquesta tardor Manresa torna a viure el projecte CulturaMent, que busca oferir activitats (música, arts plàstiques, tallers de memòria...) a les persones grans amb inicis de deteriorament cognitiu i afectacions lleus de salut mental

Homenatge a les residències i serveis de salut mental que han participat al projecte CulturaMENT
Homenatge a les residències i serveis de salut mental que han participat al projecte CulturaMENT

Vam començar l’any passat i la satisfacció per part de tothom (les persones grans participants, persones cuidadores, familiars, residències, els i les artistes...), així com els resultats del procés, ens han esperonat a continuar. I també a obrir l’experiència a altres col·lectius i edats, com les persones joves, que a voltes no troben resposta adequada a neguits propis de l’edat i de les pressions i circumstàncies que els envolten. Perquè, si estem d’acord que la salut no és només absència de malaltia, sinó també un estat complet de benestar físic, mental i social, la cultura i les arts ens poden ajudar, sobretot quan l’amenaça de l’alteració de la salut mental truca a la porta.

La pandèmia ha agreujat sensacions d’aïllament i soledat i ha incrementat problemes d’ansietat i depressió. Quan ens envaeix el malestar emocional, és bo saber que la cultura i les arts poden ser un revulsiu que eviti o minimitzi l’actuació farmacològica. És per això que la Prescripció Social, estratègia que pretén la millora del benestar amb la prescripció des de l’Atenció Primària d’activitats culturals, socials o relacionades amb la natura, pot donar resposta. A la Jornada que hem organitzat el 3 de novembre parlarem d’aquest exitós binomi: “Salut-Cultura: una recepta per a la cohesió social”.

Si des dels Ajuntaments proposem “actius” (recursos d’entitats, activitats, clubs, biblioteques...) ampliem els recursos terapèutics i els donem una eina de suport. Tinguem cura de la cultura, perquè la cultura cura!

Anna Crespo Obiols

Regidora de Cultura i Festes