Opinió

Acreditar i dignificar el treball de cures

Ens diu Joan Tronto que per aconseguir una veritable democràcia cuidadora l'obligació dels governs és detectar necessitats i repartir responsabilitats. Això vol dir no donar l’esquena a una realitat que ens cal abordar d’una manera integral i des de tots els prismes de complexitat

Les cures són encara un espai de treball exercit en la seva pràctica totalitat per dones
Les cures són encara un espai de treball exercit en la seva pràctica totalitat per dones

Les cures són encara un espai de treball dividit per la meitat entre les cures formals i les informals, però tenen una realitat comuna, tant si és remunerat com si no, és exercit en la seva pràctica totalitat per dones. I encara més, 9 de cada 10 dones que treballen en l'economia de les cures són dones migrades. Per tant, la llei d’estrangeria juga un paper clau en la invisibilització i la precarització d’aquestes dones que a més estan subjectes a uns nivells de risc altíssims i poquíssim suport social i polític.

Des de les polítiques laborals ens cal establir itineraris que no tanquin portes a les dones en el camí cap a la seva regularització, capacitació i inserció. Encara no hem establert un itinerari solvent que condueixi a aquestes dones per un camí cap a la regularització de la seva situació, o en tot cas, el camí és llarguíssim.

L’acreditació de la professió d’auxiliar d’atenció a les persones en situació de dependència implica tenir una formació regularitzada a la qual no es pot accedir si no hi ha una situació de regularització administrativa i, per tant, els ens locals, sensibles a la problemàtica estableixen programes de “llars i cures” que formen a les dones per cuidar persones grans i en algunes ocasions inclús dona suport a la seva contractació per part de les famílies, però que continua relegant les dones a una contractació de serveis de neteja quan en realitat estan produint tasques de major valor.

És cert que és un primer pas, que permet a aquestes dones a regularitzar la seva situació, això no obstant, no els dona opcions de contractació en el mercat laboral, i en el cas que vulguin fer el salt, han de repetir la formació. Una formació que moltes no poden acabar precisament per la necessitat d’haver de treballar de forma continuada i alhora tenir cura de la seva pròpia família.

Ens cal posar-ho més fàcil. Ens ho diu la demanda social, la demografia i el mercat laboral. Per tant, fins quant tanta precarietat?

Mariona Homs i Alsina

Regidora d’Acció i Inclusió Social