L'alcalde

Coneix a Marc Aloy, alcalde de Manresa i candidat a la reelecció

Marc Aloy
Marc Aloy

Nascut a Manresa l'any 1979, Marc Aloy i Guàrdia és arquitecte per l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (UPC), una professió que ja de ben petit l’apassionava. Va estudiar a l’Espill, a l'institut Pius Font i Quer (l'insti nou) i al Conservatori de Música de Manresa.

Al llarg de la seva vida s'ha implicat amb moltes entitats de la ciutat. Durant més de deu anys va ser membre de l'equip de treball de la Delegació del Bages-Berguedà del Col·legi d'Arquitectes i va ser un dels fundadors de l'espai cultural Via Fora!. És soci d'Òmnium Cultural, del Bàsquet Manresa i del Centre d’Esports Manresa i membre de Xàldiga.

Va començar la seva militància a ERC i a les JERC l'any 2000, com una manera de treballar per a la ciutat i el país. Va participar activament en la consulta ciutadana del 25 d’abril del 2010, en el 14N del 2014 i en el referèndum del Primer d’Octubre del 2017.

Des de l'any 2015 és regidor a l'Ajuntament de Manresa. Ha estat regidor d'Urbanisme entre els anys 2016 i 2019 i regidor de Presidència entre el 2019 i el 2020. Des del 27 de juny del 2020 és alcalde de Manresa.

Li agrada nedar, córrer, fer esquí de fons, la cuina, el teatre, la cultura, viatjar... Però si el vols conèixer millor, continua llegint i descobreix 10 curiositats que potser no sabies:

10 coses que potser no sabies de Marc Aloy

1. Prové d’una família molt vinculada amb el món de la cultura i l’educació. La mare va formar part de l’equip fundador de l’escola Espill de Manresa, on ha treballat durant prop de 40 anys. El pare, Josep Maria Aloy (1948-2020), va exercir de mestre a la Badia Solé i també va ser escriptor i crític, especialment de literatura infantil i juvenil. Va ser el biògraf de l’escriptor Josep Vallverdú i va aplegar una biblioteca de 8.000 llibres per a infants i joves, que després de la seva mort, la família va llegar a la Universitat de Vic-UCC. Aquest 2022 s’ha estrenat la flamant biblioteca Rovelló –Josep Maria Aloy al campus de Manresa d’aquesta universitat.

2. Va anar un curs a l’escola Badia Solé, però la seva escola ha estat L’Espill, on va fer tota l’EGB. Va fer secundària a l’institut Pius Font i Quer, “l’Insti Nou”, i té el títol d’Arquitectura per l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona de la UPC. Un dels seus somnis acomplerts va ser poder viatjar a l’Índia i veure l’obra de Le Corbusier a la ciutat de Chandigar.

3. Apassionat de la música, va estudiar al Conservatori de música de Manresa, on va fer estudis de música i va obtenir el grau professional de flauta travessera. També ha estat cantaire de l’Orfeó Manresà. Per aquesta formació clàssica, li agrada la música de Bach, Beethoven i Mozart, així com les òperes especialment de Wagner. Però també és un apassionat de tota mena de música, principalment de Roger Mas, Antònia Font i Txarango, entre d’altres.

4. Li agrada molt la muntanya i l’esport, i per això un dels seus esports preferits combina aquestes dues passions: l’esquí de fons. Durant uns anys va arribar a competir en aquest esport i algunes temporades va exercir de monitor d’esquí de fons a l’estació de Tuixent, a l’Alt Urgell, municipi amb el qual manté vincles intensos per raons familiars i d’amistat.

5. Fa esport sempre que les seves obligacions li ho permeten. Soci del CN Manresa, ha practicat natació durant anys i fins i tot ha participat en travessies en aigües obertes o a llacs com el de Banyoles o el de Puigcerdà. Surt a córrer setmanalment per l’Anella Verda de Manresa i ha participat en diverses curses de ruta i muntanya.

6. Ha fet ascensions als principals cims dels Pirineus, i ha completat travessies com La Porta del Cel, els Cavalls del Vent, la Núria-Canigó o la Ruta de los Perdidos, al voltant del Mont Perdut.

7. Membre de Xàldiga des de fa prop de dues dècades, ha participat en més de 15 edicions del Correfoc de Manresa com a membre del grup de la Víbria, un dels seus elements més identificatius de la qual n’ha estat ballador durant molts anys en el marc de la Mostra del Correfoc, el dissabte de Festa Major. Ha fet sortides amb la Víbria, algunes de ben recordades com les que s’han fet a Barcelona, Burgos o Mataró, entre altres. També és molt patumaire, cada any sens falta puja a Berga per Corpus, i aquest any va saltar com a Ple, al primer Salt de Plena de la Patum Completa de diumenge, amb l’alcalde de Berga com a acompanyant.

8. Sempre diu que el seu lloc al món és Manresa, la ciutat on va néixer, on sempre ha viscut i que més estima. Però té altres indrets que li tenen el cor robat, especialment a Euskadi, on ha viatjat desenes de vegades i on té amistats molt estimades. Ha estat més de 20 vegades a la Aste Nagusia, la Setmana Gran de Bilbao, ha participat en altres festes populars basques i, fins i tot, té nocions d’euskera.

9. És soci d’Òmnium Cultural des del 2002 i va ser un dels fundadors de l’espai Cultural Via Fora!, situat al carrer de Sobrerroca (a l’actual local d’Òmnium Bages-Moianès), que durant uns anys va oferir una oferta cultural i gastronòmica. Va interessar-se per la política des de molt jove. És militant d’ERC des de l’1 d’octubre de l’any 2001.

10. És un gran aficionat la cuina i un bon cuiner. Fa una escudella, un arròs a la cassola i uns cigrons amb pop per llepar-se els dits.